A hazai hetero- és homoszexuális felnőttek HIV-fertőzéssel kapcsolatos ismeretei, a szűrővizsgálattal kapcsolatos attitűdjük és megelőzési gyakorlatuk - Szabó Rita (2019)
Az emberi immunhiányt okozó vírus (Human Immunodeficiency Virus, HIV) kiváltotta fertőzés eredménye az emberi szervezet immunrendszerének gyengülése, melynek hatására a test fogékonnyá válik a különféle súlyos opportunista fertőzésekre, melyek – kezelés hiányában – gyakran halálhoz vezetnek. Magyarországon 2016-ban összesen 228 HIV-fertőzést jelentettek és 53 AIDS betegről volt tudomása az egészségügyi hatóságnak. A fertőzöttek legnagyobb arányban a homoszexuális férfiak közül kerültek ki. Ennek következtében az oktatási programokat főleg a homoszexuális férfiaknak tartották, melynek eredményeképpen a heteroszexuális nők és férfiak HIV-fertőzéssel kapcsolatos tudása jelentős kockázati tényezőt jelent. Szakdolgozatom célja a 19-65 év közötti hetero- és homoszexuális felnőttek HIV-fertőzéssel kapcsolatos ismereteinek, a szűrővizsgálattal kapcsolatos attitűdjüknek és a megelőzési gyakorlatuknak a felmérése volt. A 2018. december 1. és 2019. február 28. között elvégzett keresztmetszeti vizsgálat során önkitöltős kérdőív (demográfiai adatok, tudás, attitűd, megelőzési tevékenységek) segítségével történt az adatgyűjtés. Összesen 712 felnőtt (69% férfi, 49% 25-34 év közötti, 49% homoszexuális, 41% egyedülálló) töltötte ki a kérdőívet.33%-uk szerint a fiatalabb homoszexuális férfiak vannak kitéve a fertőzésnek. Többségük (62% és 48%) nem ismeri a tüneteket és a kockázati tényezőket. 19%-uk nem ismeri a szűrővizsgálatot.34%-uk szerint a szűrővizsgálat nem megfelelő diagnosztikai módszer. Többségüket (97%) a háziorvosuk nem tájékoztatja a megelőzés fontosságáról és módszereiről és leggyakrabban nem szakmai kiadványokból szerzik az információikat. Összefoglalva, leginkább a 19-34 éves férfiak tudása a legalacsonyabb és kevésbé tudatosak a szűrővizsgálattal és a megelőzéssel kapcsolatban. Az eredmények alapján a heteroszexuális felnőttek felvilágosítása és oktatása az egészségügyi hatóságok és a civil szervezetek legfontosabb feladata. Kiegészítő módszerként a tömegmédia bevonása is hasznos lenne. A közeljövőben szükséges lenne egy reprezentatív, rétegezett eredményeket adó felmérés.