Pénzügyi és számviteli alapokon végzett gazdasági elemzések a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-nél - Németh Márk (2019)
A diplomadolgozat célja, hogy a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.) 2013-tól 2017-ig terjedő 5 éves periódusában végzett gazdálkodási tevékenységét pénzügyi és számviteli alapokon elemezzem, majd a beszámoló készültségi fokának függvényében a 2018-as évet is megvizsgáljam. A KAEG Zrt szerteágazó tevékenyégi körű – az erdőgazdálkodástól a vadgazdálko-dáson és elsődleges fafeldolgozáson át a közjóléti tevékenységekig – és összetett gazdál-kodást folytató vállalat, ahol a pénzügy és számviteli mutatók elemzése kapcsán, a haté-konyság növelését célzó következtetések vonhatók le. A társaság dolgozójaként és közgazdász szakos hallgatóként is fontosnak tartom, hogy megismerjem, hogyan alakult az elmúlt 5 év gazdálkodása, az azokban bekövetkezett változások milyen okokra vezethetők vissza. A mai rohanó világban egyre nagyobb szükség van a vállalkozások – így az erdő-gazdaság számára is – pénzügyi, vagyoni és jövedelmezőségi helyzetének értékelésére, mind a tulajdonosok, mind a vállalatvezetés számára, hogy lássák döntéseik következmé-nyét és, hogy a jövőbeli döntéseik megalapozottak legyenek. Az elemzés során választ kap-tam a 2016-os év kimagasló jövedelmezőségi mutatóira. Megértettem, hogy milyen válto-zások okozták a befektetett eszközök nagyarányú csökkenését a 2016-os és 2017-es évben. Az elemzés révén megismertem a vállalat erősségeit, jelenlegi helyzetét és az esetle-ges gyengeségeit (bizonytalan nyár fapiac, emelkedő vállalkozói díjak), amelyre a jövőben a menedzsmentnek nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. Ezek tükrében konkrét javaslatokat teszek, amelyek megteremthetik a felelősségteljes, tartamos és fenntartható erdőgazdálko-dás ökonómiai alapjait. Diplomadolgozatomban az szakirodalmi áttekintés után bemutatom a Kisalföldi Er-dőgazdaság Zrt-t, majd néhány gondolatban a számviteli politikáját. Mérlegadatok alapján vizsgálom a vállalat pénzügyi-, vagyoni-, jövedelmezőségi helyzetét és gazdasági stabilitá-sát. Az információk forrása a cég beszámolói, a mérleg, az eredmény-kimutatásai és az üz-leti jelentések.