A magyar élelmiszeripar kutya-, macska-állateledelgyártó szegmensének gazdasági elemzése - Danyi András István (2019)
Munkámmal be szeretném mutatni, hogy az állateledel iparág, hogyan kapcsolódik a magyar élelmiszeriparhoz, hogyan tagozódik, illetve a hobbiállateledel-gyártás milyen gazda-sági kapacitásokkal, teljesítményekkel rendelkezik. Dolgozatomból kiderül, mely cégek a szegmens legfontosabb gazdasági résztvevői, melyeket röviden be is mutatok. Ismertetem a főbb jellemző tevékenységi körüket, tulajdonosi hátterüket, működési formájukat, illetve a termékeik főbb márkaneveit, mellyel lefedik a hobbiállat-eledel piac jelentős részét. Állati fogyasztásra szánt késztermékeiket nem csak Magyarországon értékesítik, hanem az európai kontinens számos országába exportáljak. A vizsgált nagy vállalatok világszerte széles-körben ismert brand-ekkel rendelkeznek, melyek közül sokat jelentős mennyiségben termelnek a hazánkban található üzemek munkavállalói által működtetett gyártóvonalak segítségével. Dolgozatommal a gazdasági elemzés mutató számainak segítségével betekintést kívánok nyújtani a magyar élelmiszeriparnak azon iparági szegmensébe, melynek produktumaival a manapság már házi kedvencként tartott kutyákat, illetve macskákat tápláljuk, jutalmazzuk. A sokszor társként tartott háziállatoknak a gazdáik az életszínvonal javulásával az állataik szükségleteire is a lehető legtöbb és legjobb dolgokat szeretnék biztosítani. Az egyik és majdnem a legfontosabb ezek közül az állatok táplálása, illetve jutalmazása. Ez a két dolog adja az állateledel iparnak azt a potenciált, amely hatást gyakorolt az élelmiszer-iparban az új ágazat kialakulására és a jelenleg is folyamatos fejlődésére. Dolgozatomban a kiválasztott cégek 2012–2017. időszakra vonatkozó éves üzleti beszámolóinak a részét képező mérlegek, eredménykimutatások, és kiegészítő mellékletek adatainak a felhasználásával számított mutatószámok vizsgált időszakra vonatkozó elemzését készítettem el. A kiválasztott cégek vizsgálatához felhasználok többek között tőke-szerkezeti mutatókat. Kiszámolom a vállalatok pénzügyi helyzetének elemzéséhez használatos rövid- és hosszú távú pénzügyi mutatókat. Megvizsgálom a vállalatok jövedelmezőségét, illetve árbevétel arányos jövedelmezőségi mutatókkal is jellemzem őket. A kiszámított mutatókat szemléltetem mind táblázatok, mind pedig diagramok segítségével, grafikus módon. Összességében a vizsgált cégek működéséről elmondható, hogy a vizsgált időszak alatt pozitív eredményt produkáltak. A piac, amire termelnek, nagy innovációs lehetőségeket tartalmaz, de folyamatosan figyelembe kell venniük, mind a meglévő, mind pedig a látens vevői igények alakulását, hogy további lehetőséget szerezzenek a piac kiaknázására, ezáltal a további profit termelésére. A jövőben számos lehetőséget hordoznak számukra a fejlődő országok piacai.