A pénzmosás hazai és nemzetközi szabályozásai - Csatlovszky-Nagy Szilveszter (2019)
A pénzmosás, mint szakdolgozati téma igencsak rendhagyó választás. A nagy átlag ezt soha nem is kapcsolná össze a terrorizmussal, ami napjainkban egyre meghatározóbb jelleget ölt. Ebből fakadóan tartom oly témának, amivel foglalkozni kell, minden egyes kicsiny részletével. Így dolgozatom értekezése a pénzmosás eredetét és fogalmi meghatározásától indul, folytatva az ebből származó tevékenységekből eredő hatásmechanizmusokkal egy ország gazdaságára való tekintettel. A pénzmosás csak a bűncselekményből származó vagyonok, pénzeszközök tulajdonosainak érdekét szolgálja. Ugyanakkor egyre agresszívabban veszélyezteti a társadalom erkölcsi, jogi rendjét, a gazdaság versenyképességét, biztonságát, az esélyegyenlőséget a versenyben. A pénzmosás durva beavatkozás a piac keresleti – kínálati mechanizmusaiba és nincs tekintettel a többi piaci szereplőre sem. Ha nem is azonnal, de hosszabb távon az utóbbiakra nézve is romboló hatással jár a szervezett bűnözéssel szoros kapcsolatban álló folyamat. A nemzetközi szervezetek létrejötte és céljai egyaránt bemutatásra kerülnek a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás témájában. A hazai szabályzások szoros ütemben követték a nemzetközi szervezetek által elfogadott irányelveket, így említésre kerülnek azok ratifikációi, illetve a nemzeti szabályzás részletei, illetőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása alatt működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda tevékenysége. A 21. század megannyi innovációt hozott magával, így a legújabb kriptovaluták hozta sebezhetőségekre is felhívja a figyelmet, illetőleg említésre kerülnek az információ technológiai rendszerek által elvégzendő kockázatértékelések elvégzésére és az innen nyert adatok elemzésére. Bemutatásra kerülnek a szolgáltatók által kötelezően elvégzendő ügyfél-átvilágítási intézkedések, ami az elmúlt években adminisztrációs nehézségeket okozott a szolgáltatók részére, illetőleg a szolgáltatást igénybe vevőknek egyaránt. Az elkövetkezendő hónapokban sok hitelintézetnek szükséges lesz ezeket az ügyfél-átvilágítási intézkedéseket megtennie, mind lakossági, mind vállalati ügyfeleit említve. Szakdolgozatomban kifejtésre kerül, hogy Magyarország soha nem volt célországa a pénzmosodáknak, azonban mivel közösségi tagállamok szerves részét képezzük, így a nemzetközi sztenderdek ránk egyaránt vonatkoznak. A legfontosabb cél a pénzmosás ellehetetlenítése, ezzel gátat szabva további bűncselekmények elkövetéséhez, amely másképp nem sikerülhet, csak ha a nemzetállamok együttműködve cseleksznek és járnak el.