A beszámoló környezeti információtartalma - Sovány Márta (2019)
A mai fejlett gazdasági viszonyok között, az ipari tevékenység egyre növekvő mértéke miatt a környezet állapotának megőrzése kiemelkedő szerepet kap a vállalatok működése során. Diplomadolgozatom keretében bemutatásra kerültek a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény környezetvédelmi vonatkozású rendelkezései, majd azt vizsgáltam, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (a továbbiakban: MVM Zrt.) a 2013-2015 évekre vonatkozó éves beszámolóiban ezeknek a kötelezettségeknek milyen mértékben tett eleget. A jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelés vizsgálata után az MVM Zrt. vagyoni, pénzügyi majd jövedelmi helyzetét elemeztem a fent említett időszakra vonatkozóan külön kitérve az adatok környezeti információtartalmára. A tényleges vizsgálat előtt a tevékenység ismertetése után, bemutattam, hogy véleményem szerint az egyes mérlegtételek várhatóan milyen környezetvédelemmel kapcsolatos információkat fognak tartalmazni. Az elemzésem során megállapítottam, hogy az MVM Zrt. a vizsgát időszakra vonatkozó éves beszámolói tartalmukat tekintve a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben foglalt környezetvédelmi előírásoknak eleget tettek, vagyis a környezetvédelemmel kapcsolatos fizetési kötelezettségekre és költségekre, a környezet védelmét szolgáló tárgyi eszközökre, valamint a veszélyes hulladékok, környezetre káros anyagok nyitó és záró készletének mennyiségi és értékadataira vonatkozóan szerepeltette az előírt adatokat. Az MVM Zrt. vagyoni helyzetének vizsgálata során megállapításra került, hogy a mérlegfőösszeg a vizsgálat három éve alatt folyamatosan csökkent, de a környezetvédelmet szolgáló tárgyi eszközök állományának csökkenése arányos volt a teljes tárgyi eszközállomány csökkenésével, így a mérlegfőösszeg változása nem vezethető vissza egyértelműen a környezetvédelemmel kapcsolatos tételek állományváltozására. A pénzügyi helyzetet a likviditási mutatók segítségével vizsgáltam meg. A likviditási mutatók értékét megfelelőnek találtam. Az MVM Zrt. éves beszámolójában szereplő adatok alapján valószínűleg egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben játszottak szerepet környezetvédelemmel kapcsolatos tételek a likviditási mutatók alakulásában. A társaság jövedelmi helyzete a ROE, ROA és ROS mutatók segítségével került bemutatásra, melyek értékeit megfelelőnek találtam, környezeti információtartalmukat pedig a környezetvédelmi célú céltartalékok feloldott összegei, a környezetre káros anyagok és veszélyes hulladékok, valamint a környezetvédelmet szolgáló tárgyi eszközök jelentették. Diplomadolgozatom lezárásaként javaslatokat tettem, hogy az MVM Zrt.-nek milyen, a törvényi előírásokon túlmenő környezetvédelemhez kapcsolódó adatokkal lenne lehetősége kiegészíteni az éves beszámolójának kiegészítő mellékletét.