Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ telephely racionalizálása - Gazsi Erzsébet (2019)
A szegedi Gyermekklinika egy 90 éves történelemmel rendelkező gyermekellátó klinika. Szegeden a gyermek betegellátás három intézményben történt 2005-ig, amikor is az Egyetemhez integrálódott a városi Gyermekkórház és a Gyermek- és Ifjúsági Rendelőintézet, így a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ három telephelyen kezdte el működését. („A” részleg, „B” részleg és a „D” részleg) Az Európai Uniós pályázatok keretén belül jelentős bővítést és átalakítást tud a Klinika végrehajtani, aminek következtében valósul meg a racionalizálás. A Gyermek-gyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ telephelyeinek racionalizálásának gondolata a klinika igazgatója fejében orvos szakmai szempontból a pályázatok hatására fogalmazódott meg. Egy ilyen nagyszabású gondolat, viszont nem csak a szakmát befolyásolja, hanem a Klinika teljes egészének működését is. Számos megoldandó feladat van, mely magába foglalja a telephelyeken működő párhuzamosságok megszüntetését a járó- és fekvőbeteg ellátásban, a képalkotó diagnosztikában, a humán erőforrás gazdálkodásban. A telephelyek racionalizálása számos lehetőséget biztosít a Klinika bevételeinek növelésében, valamint kiemelkedő változások következnek be a munka- és tárgyi környezetben. Diplomadolgozatomban a Gyermekklinika jelenlegi működése mellett a racionalizálással járó fel-adatok kidolgozásával foglalkoztam és javaslatokat tettem a bevétel növelés lehetőségeire. Dolgozatom megírása során szekunder adatgyűjtéssel dolgoztam, melyek segítségével mutattam be a Klinika racionalizálását. Az elméleti részek kidolgozásánál a témával egybehangzó szakirodalmakat kerestem, melyek feldolgozásával írtam meg az ide kapcsolódó fejezeteket. Számos olyan adatot dolgoztam fel, mellyel eddig még nem foglalkozott senki, és a racionalizálás folyamatában elengedhetetlen ezek elemzése és feldolgozása. Diplomadolgozatom célja, hogy bemutassam javaslataimmal kiegészítetten a Gyermekklinika telephelyeinek racionalizálását, mely az Klinika következő öt évében folyamatosan valósul meg