A Novomatic Hungária Kft. beszerzési tevékenysége - Gulybán Róbertné (2019)
Szakdolgozatomban a Novomatic Hungária Kft. beszerzési tevékenységének és a beszállítók értékelésének elemzését, vizsgálatát tűztem ki célként kvalitatív kutatási módszerek alapján. A szakmai gyakorlatomat a vállalat beszerzési részlegén töltöttem és lehetőségem nyílt a beszerzési tevékenységek és követő folyamatainak a megfigyelésére, elemzésére, gyakorlati megtapasztalására és mindezek alapján szakmai szempontok szerinti javaslatok megfogalmazására a beszállítóértékeléshez és a beszerzési tevékenység folyamatára vonatkozóan, kiemelve az anyaghiány lehetséges okait. Arra az alapkérdésre kerestem a választ,hogy hatékonyan működik -e a vállalat beszerzési tevékenysége és a beszállítóértékelés hogyan fejleszthető? Dolgozatom középpontjában tehát a beszerzés és beszállítómenedzsment elméleti feltételei, majd a gyakorlati oldalról történő bemutatása áll a Novomatic Hungária Kft. példáján keresztül. A vizsgálat nem csupán a hagyományos értelemben vett árubeszerzés folyamatára terjed ki, hanem a beszerzési tevékenység feladatkörébe tartozó beszállítók kiválasztási és jóváhagyási folyamatára, a beszállítók értékelésének a folyamatára és módszerére, valamint a beszállítói kör vizsgálatára, elemzésére is. A beszállítóértékeléshez a javaslatok megfogalmazása alatt az volt a célom, hogy az értékelés több objektív szempontot tartalmazzon és az értékelési rendszer konzekvens maradjon. Javaslataimban kitérek az időszakonként történő árváltozások figyelembevételének a fontosságára; a rugalmasság, flexibilitás kérdésére, melynek során javaslatot tettem a beszállítók reakció idejének, elérhetőségének és megtett intézkedéseinek az elemzésére, továbbá, hogy a fizetési feltételek, fizetési kondíciók, kedvezmények szempontjából mit célszerű vizsgálni. Javaslatot fogalmaztam meg a hibátlan és esetlegesen sérült csomagolású beszállítások arányának elemzésére is, végül arra vonatkozóan, hogy az ISO tanúsítványok szempontjából mely kérdéseket célszerű megvizsgálni és elkülöníteni. Az anyaghiány lehetséges okait is több oldalról közelítettem meg. Elsőként a hirtelen vevői igény felmerülésekor keletkező anyaghiány kezelésére tettem javaslatot. Előfordulat az az eset is, amikor a beszállító nem tartja be a kért szállítási(árubeérkezési) határidőt, majd a nem megfelelő tervezés, a speciális, nehezen beszerezhető termékek és a különleges vevői igények kivitelezése során fellépő problémákra kerestem lehetséges megoldásokat. Munkám során olyan szakirodalmakat tanulmányoztam, amelyek átfogó képet adnak a beszerzési tevékenység komplexitásáról és annak jelentőségéről, fontosságáról. Szakdolgozatomban törekedtem arra, hogy az olvasó átfogó képet kapjon a beszerzési feladatok fontosságáról, a folyamatok komplexitásáról és hogy a megfogalmazott javaslatok megalapozottak legyenek.