Az ajkai Magyar Imre Kórház 2018-2019 évekre kitűzött minőségcéljainak alternatívái és megvalósítása - Nagy Zoltán (2019)
A dolgozat arra keresett választ, hogy az MSZ EN 15224:2017 szabvány bevezetése és alkalmazása milyen kihívásokat és fejlesztési lehetőségeket eredményez egy már működő integrált minőségirányítási rendszerben, illetve ennek hatását a minőségcélok megvalósulásában. A minőségirányítási rendszer szabvány követelményei 2015-ben megváltoztak. A szabványt alkalmazó szervezeteknek három év állt rendelkezésére, hogy megfeleljenek az új követelményeknek. Jelen dolgozat célja egyrészt, hogy feltárja a régi és az új követelmények közötti különbségeket, másrészt, hogy bemutassa azokat a rendszerelemeket, amelyeket meg kellett változtatni egy működő minőségirányítási rendszer esetében azért, hogy megfeleljen az új 2015-ös követelményeknek. Az egészségügyi ágazat specifikus szabványában (MSZ EN 15224:2017) szereplő klinikai kockázatértékelés és klinikai audit egy merőben más szemléletet elváró és igénylő folyamat, melyet a Magyar Imre Kórház 2017 novemberétől alkalmazunk. Célunk volt a leggyakrabban előforduló klinikai folyamatok kockázatainak megállapítása, elemzése és értékelése a betegellátás és betegbiztonság növeléséért, valamint a klinikai audit kritériumainak megalkotása a szükséges változtatások bevezetésével a helyes gyakorlat javításának érdekében. Minden gyógyító osztály elvégzett legalább egy olyan klinikai kockázatértékelést, ahol a kockázatokat, illetve azok bekövetkezési valószínűségét csökkentette valamilyen intézkedési tervvel. Az elmúlt évben számos olyan folyamatot sikerült áttekinteni, ami segítette felismerni, hogy folytatnunk kell a kockázatértékelést az indikátor fejlesztés esetében a küszöbérték bevezetésével vagy az elégedettségi mérések fejlesztésével. A diplomadolgozat elkészítése rámutatott arra, hogy nem elég az Intézményben alkalmaznunk és fejleszteni az MSZ EN 15224:2017 szabványt, hanem szükség van arra, hogy tapasztalatainkat megosszuk más egészségügyi intézményekkel, hogy a szabvány újszerű megközelítése az egészségügyi ellátásba beépülhessen és a „jó gyakorlat” minél szélesebb körben elterjedjen.