Az éves beszámoló, mint a tájékoztatás eszköze, annak tartalma, készítésének fázisai, belőle nyerhető információk a Magyar Suzuki Zrt példáján keresztül - Vadász Laura (2019)
Szakdolgozatom témája az éves beszámoló, mint a tájékoztatás eszköze, tartalma, készí-tésének fázisai és módszertana. A kiválasztott témakör gyakorlati feldolgozásához egy autóipari vállalkozást , a Magyar Suzuki Zrt-t választottam. Szakdolgozatom első részében ismertetem a beszámolóhoz kapcsolódó szakiro-dalmi hátteret és a kiválasztott vállalkozást, melyet elemezni is fogok dolgozatom gya-korlati részében. Itt ismertetésre kerül a 2000. évi C. számviteli törvény beszámolóra vo-natkozó szabályozása. E törvény segítségével ismertetni fogom a beszámoló formáit, az összeállítás során érvényesítendő szabályokat és a beszámolóval kapcsolatos kötelezett-ségeket. Témaválasztásom fő szempontja , hogy a mai gyorsan változó gazdasági környe-zetben fontos a vállalkozások számára, hogy egy üzleti év lezárása után a létrehozott ki-mutatásokból és beszámolókból hasznos információkat nyerjenek a cég gazdálkodásáról. Ezek alapján elemezhetik a tevékenységüket, működésüket és a gazdálkodásukat. Egyik lehetséges elemzés a beszámoló alapján történő elemzés, melyből vizsgálhatják a vállal-kozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét. Bemutatásra kerülnek a beszámoló készítés folyamata során elvégzendő főbb fel-adatok. Ide sorolhatjuk például az év végi leltározást, a vállalat eszközeinek és forrásai-nak az értékelését, az esetleges értékvesztések elszámolását, önköltségszámítást, év végi adók meghatározását. A szakdolgozati témakörök gyakorlati feldolgozása során kiderül, hogy a vállalkozás beszámolójának adataiból olyan információk állíthatók elő, melyek segítségével megítélhető a cég vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzete. A vállalat elemzéséhez tőkeszerkezeti-, likviditási-, adósságszolgálati-, jövedelme-zőségi- és hatékonysági mutatókat számoltam. Ezen mutatók kiszámítása után átfogó ké-pet kaptam a vizsgált vállalkozás 2013-2017 közötti időszakának működéséről, gazdál-kodásáról és feltártam a bekövetkezett változásokat és az azokat előidéző okokat illetve a lehetséges jövőbeni megoldásokat.