A Microsoft felhő stratégiájának elemzése - Ferencz Attila (2019)
A technológiai változások közül a felhőalapú technológiák termelik az utóbbi évek legnagyobb növekedését az információs technológia (IT) szektorban, létrehozva egy olyan digitális világot, mely az innovációra és információra épül, és komoly kihívások elé állít mindenkit. A felhőalapú technológiák forgalma az elmúlt öt évben hatalmasat növekedett, az adatközpontokon keresztül futó információk nagysága megnégyszereződött. A felhőtechnológiák segítségével az informatikusok olyan megoldásokat készíthetnek, amelyekre eddig még nem volt lehetőség. Percek alatt új funkciókat lehet elérhetővé tenni akár milliók számára, vagy pár nap alatt kitágíthatók a jelenlegi technológia határai. A felhő alapjaiban megváltoztatja az elvárásokat. Számos jól ismert vállalat – például a Facebook, Instagram, Uber, Netflix – már eleve a felhőben született. Ennek a hullámnak piacvezető cége, stratégiai iránytűje a Microsoft vállalat, amely új, innovatív megoldásaival nemcsak a saját cégét, hanem az egész iparágat is átalakította. Az 1970-es években Bill Gates és Paul Allen azzal a céllal alapították meg a Microsoftot, hogy számítógépet vigyenek minden íróasztalra és minden otthonba. Egy nagyon merész, és becsvágyó célt tűztek ki maguk elé, amit el is értek. Csakhogy azóta újra fordult egy nagyot a világ, és eljött az ideje annak, hogy a Microsoft is ehhez igazítsa a világnézetét. Már nem élünk egy PC központú világban. Tapasztaljuk nap, mint nap, hogy egyre inkább digitálissá válik az életünk, a munkánk, az egész világ. Az egymáshoz kapcsolódó eszközök egyre csak terjeszkedő hálózata teszi ezt lehetővé. A felhőnek köszönhetően majdnem végtelen a számítási kapacitás, a nagy mennyiségű adatokból és a gépi tanulás révén gyűjtött információ. A Microsoft sem lehetett többé csak PC vagy telefon alapú. A vállalat felsővezetése felismert egy olyan piaci rést a versenyszférában, amelyet egyedisége okán a Microsoft tökéletesen betölthetett. Ameddig a többi versenytárs a saját termékét definiálta mobilként, addig a Microsoft küldetése az emberi élmények és tapasztalatok mobilitásáról szólhatott, amit a Microsoft felhő alapú technológiája tesz lehetővé és elérhetővé. E két dolog volt kulcsfontosságú a vállalat átalakulásában: a mobilitás és a felhő. Napjainkban a Microsoft biztosan áll a lábán a felhőüzletágával. A vállalatnak sikerült túllépnie a dobozos termékeken, amelyek a világ egyik legértékesebb vállalatává tették a vállalatot. Felismerték a még nagyobb lehetőségeket a felhőplatformban, az Microsoft Azure-ban, és olyan más felhőszolgáltatásokban, mint az Office 365. Továbbra is nagyon sok befektetés zajlik a felhőszolgáltatásokba, folyamatos fejlesztések zajlanak a hatékonyabb szolgáltatások nyújtása érdekében. A felhő sok mindenre megtanította a Microsoft csapatát, aminek az elkövetkező években is hasznát fogja venni.