Egy közművelődési intézmény költségvetési rendszere - Bazsó Anna (2019)
Dolgozatomban a költségvetési szervek és a közművelődési intézmény gazdálkodásának, működésének és jogszabályi hátterének bemutatásával foglalkozom. Egy kiválasztott rendezvény, az Európa Napok példáján keresztül kutatom annak fejlesztési lehetőségeit. Azokra a kérdésekre keresem a választ, hogy van-e lehetőség a pénzek átcsoportosítására úgy hogy a „fogyasztó” és a szervező is elégedett legyen? Hajlandó-e lakosság jövedelméből pénzt áldozni az általa kedvelt programokért, és egyáltalán megoldható lenne-e egy rendezvény fizetőssé tétele? Kutatásom a személyes megfigyelésen, a résztvevőkkel és érintettekkel történt beszélgetéseken alapult. Ezen kívül primer kutatásomhoz az anonim kérdőíves megkérdezést alkalmaztam és interjút készítettem. A szekunder kutatásomhoz a Központi Statisztikai Hivatal dokumentumaiból szereztem információkat, illetve a Körmendi Kulturális Központ által készített 2017-es elégedettségi kérdőívét használtam. Egy közművelődési intézménynek nem a jövedelmezőség és a termelékenység a cél-ja, hanem a kultúrához való hozzáférés biztosítása. Ha nem megfelelően gazdálkodik, akkor a fenntartó szerv kiegészíti a hiányzó forrásokat, ha pedig jól gazdálkodik, elvonja azokat. Természetesen mivel működésüket a szigorú törvényi szabályozás határozza meg, amelytől nem térhetnek el, minden kiadásnak megalapozottnak kell lennie és az intézménynek törekednie kell a pénzek megfelelő elosztására. Az éves költségvetési előirányzatok kialakítása is komoly feladatot jelent, hiszen minden lehetséges pénzáramlást bele kell kalkulálni, de az év során mindig történnek olyan gazdasági események, amelyek ezt módosítják. A fejlesztések érdekében nem elég az egyre szűkösebb állami támogatás, így más módszereket kell találni bevételek növelésére. Pályázati alapú finanszírozási források elnyerésére is egyre kevesebb lehetőség mutatkozik az utóbbi években. Körmenden hagyománnyá váltak a nagyobb volumenű rendezvények, mint a Körmend Napok és az Európa Napok, amelyeknek a megszokott színvonalán sem az intézmény, sem az önkormányzat nem akar rontani. A pénzek átcsoportosítására a minőség rontása nélkül nincs lehetőség, a rendezvény fizetőssé tétele azonban megoldható. A közművelődési intézmény is szeretné ezt megvalósítani, hiszen így nagyobb teret kapnának a programok összeállítását illetően. Az önkormányzat is azon dolgozik, hogy létrehozzanak egy beléptető rendszerrel ellátott rendez-vényteret, mivel a jelenlegi körülmények között nehezen lenne megoldható a belépőjegyek szedése. Az általam kérdőív formájában megkérdezett válaszadók sem elutasítók a kérdéssel kapcsolatosan.