Az egészségügyi prevenció országos szintű fejlesztése, lakossági tájékoztatási modellek - Pál Csilla Kinga (2019)
Diplomamunkám középpontjába a betegségmegelőzést és annak kommunikációs aspektusait állítottam. Célom az ember egészségmegőrzéssel kapcsolatos motivációinak elemzése és hatékony prevenciós és lakossági kommunikációs modellek kidolgozása.A problémafelvetés oka, hogy a prevenció jelenléte mára nagyon aktuális, fontos és hiánypótló Magyarországon, sok szempontból ugyanakkor kiaknázatlan az egyén részéről. A hipotézis szerint az emberek különböző környezeti, társadalmi-szociális és lélektani okokból nem élnek elég egészséges életmódot, de ez a tendencia az egyén működésének megértésével, a pozitív befolyásolás hatékony stratégiájával megfordítható. A dolgozat felépítését tekintve az elmélettől indul. Tisztázza a prevenció fogalmát és szintjeit. Rávilágít Magyarország népegészségügyi mutatóira, áttekinti a hazai betegség-megelőzésgyakorlatát. A dolgozat második részében a hipotézis alátámasztásához két kutatási forrás alapján annak mélyebb megértésére teszek kísérletet, hogy mi az emberek prevencióhoz való viszonya, milyenek az ismereteik róla, minek hatására és milyen mértékben aktivizálhatók egészségük érdekében. Ehhez egyik kutatási hátterem egy saját készítésű, szűrésen részt vettek körében készült kvantitatív kérdőíves felmérés, másik pedig a MÁESZ program nyolc év szűrővizsgálatait összefoglaló statisztikája. A vizsgált adatok és tendenciák alapján megállapítható, hogy a megelőzési lehetőségek kiaknázásában nagyon nagy szerepe van a tájékozottságnak és a motivációnak. Fontos következtetés, hogy az egészségmegőrzés napi munkát adó, fegyelmezettséget követelő feladat, aminek az egyén adott esetben képtelen megfelelni. A prevenció megvalósulásához két fél szükséges: a szolgáltató egészségügy és az egyén, és mindazt, amit az egészségmegőrzés az egyéntől megkíván (attitűdöt, odafigyelést, ellenőrzést, erőfeszítést), senki más nem fogja meglépni helyette. A dolgozat utolsó fejezetei rávilágítanak az ember olyan működési elveire és néhány környezeti hatásra, amelyek korlátozzák, akadályozzák saját egészségének megőrzésében, majd erre építve, a marketing és a kommunikáció eszközeit hívva segítségül olyan stratégiai modellt, prevenciós technikákat és közösségépítő lakossági kampánymodelleket fogalmaz meg, amely hozzájárul ahhoz, hogy az egyén kilépjen komfortzónájából és többet tegyen magáért. Szakdolgozatommal összességében viselkedésünk jobb megértéséhez kívánok hozzájárulni, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egyéni és közösségi értelemben egyaránt egészségesebb életet élhessünk.