Az Affidea helye és szerepe a magyar egészségügyben - Ináncsiné Bakos Andrea Rozália (2019)
Napjaink egyik meghatározó témája a magyar egészségügyi ellátó rendszer helyzete. Számos kérdés merül fel az állami egészségügy és a magánegészségügy egymás mellett élésével kapcsolatban: egészséges viszony tud-e kialakulni a két rendszer között, szolgálja-e az állami ellátást a magánellátás egyre erőteljesebb jelenléte. Szakdolgozatom bemutatja az állami egészségügyi ellátó rendszert, majd a magánegészségügyi rendszer megjelenését és térhódítását. Dolgozatomban választ keresek arra, hogy miért választják egyre többen a magán egészségügyi szolgáltatásokat. Ehhez saját kutatást végeztem online kérdőív segítségével, melyet a facebookon osztottam meg és 406 válasz érkezett. Önálló kutatásom igazolta a felállított hipotézisemet, miszerint a magyar lakosságnak egyre nagyobb igénye van a magánellátásra. Dolgozatomban bemutatom az állami egészségügyet, annak finanszírozását, helyzetét, jövőképét, illetve a magánszolgáltatók megjelenését az egészségügyi piacon. Továbbá bemutatom az Affideát, mint a hazai egészségügy legnagyobb diagnosztikai szolgáltatóját. Az Affidea, melyben 10 éve dolgozom, piacvezető magánszolgáltató a képalkotó diagnosztikában. Ismertetem a vállalatot a szervezeti felépítés, a menedzsment, a humánerőforrás, a finanszírozás, a stratégia és a célok megfogalmazásának tükrében. Dolgozatom konklúziója, hogy az Affidea hosszú távú sikeres működésének és fennmaradásának alapja, hogy folyamatait proaktív módon, a nemzetközi és a hazai trendek figyelembevételével alakítja ki a páciensek, a beutaló orvosok, a munkatársak és a tulajdonosok személyes céljainak elérése érdekében; a páciensek számára a betegség mielőbbi diagnosztizálása érdekében teljes körű képalkotó diagnosztikai szolgáltatást nyújt magas szakmai és technológiai színvonalon; működését az állami hatóságokkal szorosan együttműködve végzi; fenntartja tevékenységének színvonalát, vállalati kultúrája pedig az őszinteségen, integritáson és átláthatóságon alapul. A magánegészségügy napjainkra az ellátórendszer érdemi és fontos szereplője lett. A magánszereplők jelenléte előrébb viszi az egészségügyet: segít kielégíteni a közfinanszírozás és kapacitás által nem kielégíthető társadalmi igényeket, többletforrást teremthet az ágazat számára. Ebből következően a privát szektor jelenléte elengedhetetlen egy lakosság igényeit kielégítő, magas szintű ellátás biztosításához.