Egy kreatív történelmi verseny turisztikai hatása az Esterházy-lokációkra - Baumgartner Bettina (2019)
Magyarország szomszédságában elhelyezkedő Ausztria, hozzánk legközelebb álló tartománya, Burgenland, egyik legfőbb turisztikai problémája, hogy a táj, illetve a kultúra adta kedvező adottságok ellenére a turisztikai látogatószám stagnál, amely megállapítás az elmúlt évek ven-dégforgalmi statisztikáinak elemezéseiből derült ki. A probléma megoldására egy új stratégia kidolgozása kellett, amely megmutatja, hogy milyen módon lehet ezt a stagnálást megállítani. A magyar vendégek az Esterházy létesítmények látogatóinak meghatározó részét képzik. A Magánalapítvány turizmus részlegén dolgozó munkatársak azt tapasztalták, hogy az Ausztria területén lévő létesítmények Magyarországon, sok helyen egyáltalán nem ismertek. A hagyo-mányos marketing, promóciós eszközök nem bizonyultak elég hatékonynak az ismertség növe-lésében. Így az előbb említett problémák hatására, egy új koncepció jött létre, az Estöri kreatív történelmi verseny, - a nevéből is látszik -, amely egy verseny formájában testesült meg. Az Estöri létrejöttét három alapvető dolog inspirálta: a turisztikai látogatók számának fenntartása, illetve fokozása, a létesítmények magyarországi ismertségének növelése, a látogatók életkori eloszlásában a középiskolai korosztály hiánypótlása és a jövő látogatóinak kinevelése. Jelen dolgozatban a célom, a kiinduló helyzet figyelembevételével, az Estöri kreatív történelmi verseny, turisztikai hatásának bemutatása a két vizsgált Esterházy (Eisenstadti Ester-házy-kastély, Fraknói vár) lokációkra vonatkozóan. Az Estöri, egyrészt a középiskolások kör-ében egyfajta, nagy népszerűségnek örvendő versenyként, az Esterházy Privatstiftung nézetéből pedig, egy marketing-kommunikációs eszközként szolgál. Az Esterházy Privatstiftung, mint egy osztrák magánvállalat életében (is) a legfőbb célkitűzés, az attrakciók iránti érdeklődés fo-lyamatos fenntartása a célcsoportjai körében.