A Soproni Vízmű Zrt. és a Tettye Forrásház Zrt. gazdálkodásának összehasonlító gazdasági elemzése, és a Soproni Vízmű Zrt.-nél kialakított és alkalmazott kontrolling rendszer a vezetői tájékoztatás tükrében - Németh Valentin (2019)
A Soproni Vízmű Zrt. és a Tettye Forrásház Zrt. megalapulásuk óta jelentős szerepet töl-tenek be Sopron, illetve Pécs városának életében. Biztosítják a városok ivóvízellátását, va-lamint a szennyvízelvezetését és tisztítását. Az évek múlásával folyamatos fejlődésen és területi növekedésen estek át, így elérve napjainkra jelenlegi formájukat. A folyamatosa fejlődés következtében, egyre jobb ellátást biztosítanak a területükhöz tartozó települések-nek, és az adott területen lévő ügyfelek számára. A vizsgált időszakban a vállalatokra folyamatos nyereségtermelés a jellemző, mely az évek múlásával az árbevétel növekedés ellenére kismértékben emelkedett csak. Likviditási helyzetük folyamatosan kiválónak mondható és az évek múlásával javuló tendenciát tapasztalhatunk. A vállalatoknak a jogi szabályozások, és rendeletek következtében jelen-tős többletköltségei keletkeznek évről évre, mely hatása érződik az eredmény alakulásán is, ám a vállalatok továbbra is biztosítani tudják nyereséges működésüket. Diplomadolgozatomban egy összehasonlító elemzést készítettem a Soproni Vízmű Zrt. és a Tettye Forrásház Zrt. gazdálkodását illetően a 2013. évtől 2017. évig. Dolgoza-tomban kitérek a vállalatok vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetére, és hogy az adott időszakban milyen gazdasági események, döntések voltak hatással a vállalatnál ki-alakuló változásokra, továbbá a vállalatok szempontjából fontos jogi szabályozásokra külön kitérek. Bemutatom a Soproni Vízmű Zrt.-nél jelenleg alkalmazott kontrolling rendszert, és az erre épülő, Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal által előírt számviteli szétválasztásra is. Illetve a jelenleg használt Gyorsjelentést felülvizsgáltam, melynek megújítására javaslatot teszek és a javaslatban szereplő RL – mutatószámrendszerre épülő javasolt Gyorsjelentést bemutatom. A vállalatoknál a vizsgált időszakban gazdaságos működés megállapítható, mely a későbbiekben is a megfelelő vezetői döntéseknek köszönhetően jelen lehetnek, vagy to-vább javulhatnak az adott évben.