Fafajcserés állomány-átalakítás termőhelyi viszonyainak vizsgálata - Tóth Bernadett (2015)
Határ termőhelyen álló, gyenge akácállományokat vizsgáltunk a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészetének területén mintegy 250 ha-on, melyek a következő tíz éves erdőtervezési időszakban érik el vágásérettségi korukat. Fatermési, termőhelyi, statisztikai, valamint meteorológiai vizsgálatokat végeztünk. Fatermési vizsgálat során erdőrészletenként meghatároztuk az állományok fatérfogatát és fatermőképességét. A helyszíni talajvizsgálat után a talajszelvények hasonlósága miatt a négy jellegzetes talajtípus mintáit elemeztük laboratóriumban. Statisztikai programmal vizsgáltuk a fatermőképesség és egyes termőhelyi tényezők közötti összefüggéseket. Megállapítottuk, hogy az állományok többsége gyenge fatermőképességű, csekély termőréteggel és magas váztartalommal rendelkeznek. A változó talajvízszint és az időszakos vízborítás kedvezőtlen az akácnak a rossz víz- és levegőgazdálkodás miatt. Matematikai függvénnyel nem tudtunk statisztikailag kimutatható összefüggést kimutatni. Tehát egy-egy tényező hatása önmagában még nem okozza a gyenge növekedést, több tényező hatása érvényesül. Meteorológiai vizsgálat során 50 éves adatsorból kimutattuk a hőmérséklet növekvő, illetve a csapadékmennyiség csökkenő tendenciáját, továbbá az aszályveszélyes időszakokat. Klímamodell segítségével 2100-ig előrevetítettük a terület lehetséges klímáját.