A kisgyermeknevelő szerepe a bölcsődés gyermek zenei nevelésében - Raffay Brigitta (2019)
Szakdolgozatom témájának a bölcsődei zenei nevelést választottam azzal a céllal, hogy a kisgyermeknevelő milyen formában segíti ezt elő. A dolgozatban bemutatásra kerül egy Pedagógiai Program-az Így tedd rá! Népi játék és néptánc módszertani Program. Melynek fontos eleme a zene, mozgás és a hozzá kapcsolódó magyar népdalok. Ennek előzményeként a szakirodalmi részben ismertetem a kisgyermek zenei nevelésének fejlesztő fontosságát valamint a bölcsődei zenei nevelés célját, feladatát. Majd a népi játék szerepét határozom meg a zenei fejlesztésben. Kutatásom célja egyrészt az volt, hogy megismerjem a kisgyermeknevelők zenei neveléséről vallott nézeteit, másrészt az Így tedd rá! Továbbképzéseken szerzett tapasztalatokat összegezzem. Fontosnak tartom, hogy már kisgyermekként is találkozzanak a gyermekek a népi játékok és énekek lehetőségeivel. A dolgozatban bemutatom, hogy a továbbképzések milyen részekből álltak és miként lehet alkalmazni az ott tanultakat a legkisebb korosztálynál. Ezen kívül elemzem a képzéseken kapott Módszertani Füzeteket.