Hagyományápolás a pilisvörösvári német nemzetiségi közösségben - Acélos Zsófia (2019)
Mai, rohanó világunkban nagyon fontos, hogy megőrizzük hagyományaikatm melyre egyre kevesebb időnk jut. Fontos, hogy büszkék legyünk származásunkra, ismerjük népünk múltját és kultúráját, és ezzel erősítsük identitástudatunkat. Ez természetesen vonatkozik a magyarországi svábságra is. A sváb népzene, tánc, dalok és hagyományok megőrzésével szülővárosom talán kiemelkedik a többi közül, hisz Magyarprszág második legnagyobb német nemzetiségi települése.