A közlekedésből származó környezetterhelések monitorozási lehetőségei - Biró Barbara (2019)
Kivonat A közlekedésből származó környezetterhelések monitorozási lehetőségei Korunk egyik legfontosabb problémája a közlekedésből származó hatások és azok következményei, melyek közvetett és közvetlen úton is befolyásolják az ember életminőségét. A dolgozatomban azt vizsgáltam, hogy a közlekedés környezetterhelő hatásai hogyan jelennek meg, a környezeti elemekben milyen változásokat idézhetnek elő. Megvizsgáltam továbbá, hogy ezeket a hatásokat milyen módszerekkel lehet nyomon követni. Tanulmányoztam, hogy meglévő utak esetében milyen monitoring rendszereket terveznek. Szakirodalom és esettanulmány alapján összeszedtem azokat a főbb szempontokat, amik alapján ki lehet építeni a közlekedés környezeti hatásait megfigyelő monitoring rendszert. Abstract Monitoring Opportunities of Environmental Impact from Traffic Nowadays, one of the most serious problem are the effects and consequences arising from the transportation and traffic, which affecting directly and indirectly the living standard of the human mankind. In my theses I examined the environmental loads from the transportation and traffic and how they are changing the environment components. Additionally, I examined that which methods can be applied to monitor the changes. I studied also that which type of monitoring systems are applied in case of existing roads. According to a comprehensive literature survey and case studies I set up a monitoring system, which is capable to evaluate the environmental loads arising from the transportation and traffic.