A tanösvények szerepe és lehetősége a kertészeti szakmák oktatásában - Nagyné Técsi Ágnes (2019)
Napjainkban gomba módra szaporodnak a tanösvények, terepi bemutatóhelyek, amelyek által felértékelődnek az ismeretszerzés, környezeti szemlélet-formálásban betöltött szerepük. A környezeti-, és fenntarthatósági kérdések aktualitása szükségessé teszi, hogy a nevelési-oktatási munkám során magam is felhasználjam a tanösvények által nyújtott pedagógiai módszertani lehetőségeket. Dolgozatomban arra vonatkozóan végeztem felméréseket, hogy a tanösvényen tett látogatás során mennyire változott az általam tanított dísznövénykertész és a virágkötő, virágkereskedő tanulók ismeretei, környezeti szemlélete, attitűdje, tanösvénnyel kapcsolatos véleménye. Mennyire képesek megjegyezni az ott megismert növények, állatok, geológiai jelenségek nevét, jellemzőit, a jelenségek okát, illetve mennyire motiváltak abban, hogy megismételjük máskor is a látogatást. A felméréseim feldolgozása során bebizonyosodott, hogy a tanulók környezeti szemlélete, attitűdjeik fejlődnek, amit az összefoglalásban bővebben kifejtek. Végezetül javaslatokat teszek a tanösvényben rejlő lehetőségek kiaknázására a dísznövénykertész-, virágkötő szakképzés terén.