A megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzés szerepe az európai uniós támogatási rendszerben - Kiss Brigitta Éva (2019)
Az Európai Bizottság az úgynevezett nagyprojektek esetében kötelezően előírja a részletes költség-haszon elemzés készítését. Bár a vonatkozó EU rendeletek csak nagyprojektek esetében kötelezik a tagállamokat a költség-haszon elemzés készítésre, az integrált közlekedésfejlesztési operatív programban minden kivitelezésre irányuló projektjavaslat megalapozottságát megvalósíthatósági tanulmánnyal, valamint költség-haszon elemzéssel kell igazolni. A megvalósíthatósági tanulmány célja a projekt indokoltságának bemutatása annak érdekében, hogy megfelelő információt nyújtson a döntéshozók számára a megvalósításra javasolt projektváltozat finanszírozásával kapcsolatos döntésekhez. A megvalósíthatósági tanulmányban kerül bemutatásra többek között - a beruházás háttere; - a fejlesztés indoka helyzetértékeléssel, keresletelemzéssel; - az uniós és hazai stratégiáknak, szakpolitikai céloknak való megfelelés, operatív programhoz való illeszkedés; - az állami támogatási kérdések vizsgálata; - környezeti hatások és klímakockázat értékelése; - a projektváltozat kiválasztását megelőző változatelemzés. A költség-haszon elemzés általában a megvalósíthatósági tanulmány részeként készül, mely azt hivatott igazolni, hogy a projekt megvalósításához szükség van-e támogatásra, továbbá, hogy a beruházás támogatásra érdemes. Az elemzés magában foglalja a pénzügyi és közgazdasági elemzés, érzékenységvizsgálatot, valamint kockázatelemzést. Diplomadolgozatomban az elemzési folyamatot kísérem végig a közlekedési infrastruktúra fejlesztések sajátosságaira koncentrálva. Röviden bemutatásra kerülnek a megvalósíthatósági tanulmány főbb tartalmi elemei, valamit a költség-haszon elemzés módszertani kérdései. Az áttekintést követően egy esettanulmányon keresztül szemléltetem a költség-haszon elemzés módszertan gyakorlati alkalmazását költség-haszon elemzés gyakorlati alkalmazását, végül egy vasútfejlesztés várható társadalmi hasznait mutatom be saját számítás alapján.