A családi kapcsolatok és a kognitív képességek tükröződése a családrajzban - Ferenci Éva (2019)
Dolgozatomban írok az elmúlt évtizedek demográfiai változásairól, családokra gyakorolt hatásáról. A családról,mint elsődleges szocializációs közegről, ami a nevelési stílus által a gyermek személyiségformálója is egyben. Az óvodáskorú gyermekek életkori sajátosságukból adodóan, nincsenek azon a kommunikációs fejlettségi szinten, hogy érzéseiket, gondolataikat, vágyaikat megfogalmazzák. A gyermekek életében jelentős szerepet tölt be a játékösztön, ezen belül is a rajz az egyik legmeghatározóbb önkifejezési forma, amely a legtöbb élményfeldolgozás lehetőségét rejti magában.Ezért is feltételeztem, hogy a gyermekrajzok vizsgálatával betekintést nyerhetek a gyermekek családi kapcsolatrendszerébe, kognitív fejlettségi szintjükre az emberalakok ábrázolásának tanulmányozásakor. Feltételezésem beigazolódott, a rajzok kétirányú segítséget nyújtanak a pedagógusnak, melyből következtetést vonhat le, pontosan megtervezheti a nevelési, képességfejlesztési tervet.