Az önéletrajt titkai a toborzás-kiválasztásban - Németh-Teke Eszter (2019)
Diplomamunkámban először röviden összefoglalom, hogy a toborzási folyamatban mikor lehet szükséges önéletrajz írással kapcsolatos információk ismerete. Leírom, mi az, amit szerintem tudnia kell egy hallgatónak, mik azok a tudnivalók, amiket az első konzultáció alkalmával én megosztok ügyfeleimmel. Kutatásom alapja egy 26 kérdéses kérdőív, melyet 100, a témában érintett nappalis, felsőfokú képzésben részt vevő hallgató töltött ki. Kérdeztem őket önéletrajzukról, álláspályázati anyaguk elkészítéséhez kapcsolatos tudásukról, attitűdjeikről, témához kapcsolódó ismereteikről, ismeretszerzési helyeikről, elhelyezkedési terveikről, valamint arról, milyen információk, lehetőségek állnak rendelkezésükre, ha segítséget szeretnének kérni a témával kapcsolatban. Visszajelzéseikből kiderül, hogy a szükséges információkhoz hol és hogyan tudnak hozzájutni. Kutatásomban arra is keresem a választ, hogy mennyire szeretnének igényes, jól szerkesztett önéletrajzot maguknak, és ha igényük van/lenne rá, van-e lehetőségük segítséget kérni ehhez. Munkámból kiderül, hogy az egyetemek között, esetleg elhelyezkedési tervek alapján van-e különbség a hallgatók témához való hozzáállásában, igényében.