Energiahatékonyság fejlesztése vállalatirányítási rendszerben - Földesi Máté (2019)
Kivonat Energiahatékonyság fejlesztése vállalatirányítási rendszerben Kötelező szakmai gyakorlatom során, melyet a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-nél töltöttem, részt vettem egy energiairányítással kapcsolatos fejlesztési projektben, melynek során megismerkedtem a vállalat minőség-, élelmiszerbiztonsági-, környezeti-, és energia politikájával és jövőbeni célkitűzéseivel. Ez további kutatómunkára sarkalt, kutatásokat végeztem a hazai és európai uniós energiahatékonysági irányelvekkel kapcsolatban, megismerkedtem ezen elvek törvényi hátterével, szabályozásával. Dolgozatom során igyekeztem bemutatni az energiairányítási rendszerek jelentőségét, gyakorlati alkalmazhatóságát, és a vállalat által használt integrált eljárásokat. A vállalati rendszer dokumentumok, jegyzőkönyvek elemzését elvégezve, illetve terepi bejárásokat és interjúkat készítve kutattam több energiával kapcsolatos üzemeltetési és termelési feladatot. A fenntarthatósági jelentésekből látszik, hogy a vállalat hatékonyan alkalmazza az irányelveket és megvalósulni látszanak kitűzött céljai. Igyekeztem bemutatni egy fejlesztőcsapat munkáját a hűtőgépház villamos optimalizálás konkrét példáján. Következtetéseket vontam le a megvalósult energiahatékonysági fejlesztések környezeti és gazdasági vonatkozásait tekintve.