Szakválasztási, iskolaválasztási motívumok változása a szakképzésben - Bölcs-Fedák György (2019)
A diplomamunkámban arra kerestem a választ, hogy a diákok miért választják továbbtanulásuk céljául a szakiskolát. 5 hipotézist állítottam: 1. A diákok többsége a szülei és barátai befolyásolása miatt jelentkeznek egy-egy adott szakmára, 2. A tanulmányi eredményeik miatt, 3. Vannak diákok, akik a tanulmányaik során megszeretik a szakmát, 4. Ha a választott szakma nem nekik való, akkor sem váltanak szakmát, hanem megpróbálják végigjárni az iskolát, 5. Egy példamutató tanár segíthet megszeretni a szakmát. Azért, hogy a feltételezéseimre megfelelő válaszokat kapjak, ezért készítettem 3 különböző kérdőívet, 3 különböző célcsoport számára. Egyik a 9-es osztályoknak, második a 10-13-os osztályoknak, a harmadikat a tanároknak készítettem. A válaszok kiértékelése során számomra sok meglepő válasz kaptam. Volt olyan hipotézisem, ami igaznak minősült, az első és a negyedik. Részben minősültek igaz feltételezéseimnek a második és a harmadik hipotéziseim. Egy hipotézisem teljesen hamisnak bizonyult az ötödik. Én úgy gondolom, mindenféleképpen többet kellene kommunikálniuk a tanároknak a diákokkal, és nem csak a tananyagról, hanem megtudni tőlük, hogy igazából mit szeretnének elérni az életben.