Pályaválasztás kiskamaszok körében Vas megyében - Firisz Anita (2019)
Mi alapján választanak a diákok pályát maguknak? Mi a mozgató erő döntésüket illetően? Kinek a véleménye mérvadó számukra? Ezekkel a gondolatokkal indultam neki diplomadolgozatom megírásának. Életük egyik legfontosabb döntése előtt hogyan mérlegelnek, milyen szempontok alapján választanak. A szakirodalmi áttekintésben a pályaorientációs alapfogalmakkal, a pályaorientációt meghatározó tényezőkkel, pályaválasztást segítő személyekkel és a pályaorientáció mai, magyarországi helyzetével foglalkoztam. Kutatásom fő részét az interjúk adták, melyekben egy falusi iskola diákjainak válaszát állítottam szembe egy a megyeszékhelyen egyre népszerűbb keresztény általános iskola pályaválasztás előtt álló diákjaink válaszaival. Kutatásomat kiegészítve két pedagógussal készítettem interjút, majd összegeztem munkámat.