A pedagógus szerepe a tehetséggondozásban - Joób Krisztina (2019)
Szakdolgozatomban a pedagógusoknak a tehetséggondozásban betöltött szerepét járom körül. Először a tehetséggondozás elméleti hátterét mutatom be: leírom a tehetség különböző összetevőit és a tehetséges gyermekek jellemzőit, azután kitérek a tehetséggondozás átfogó rendszerére, majd ezek fényében rávilágítok a tehetséggondozó pedagógusokkal szemben támasztott elvárásokra. Dolgozatom második felében a tehetséggondozás gyakorlatára vonatkozó önálló kutatásomat ismertetem. A dolgozat első felében bemutatott elméleti háttér alapján három kutatási kérdést fogalmazok meg a tehetség azonosításával, a rendszerszemléletű tehetséggondozással és a tehetséggondozó pedagógusok kompetenciáival kapcsolatban. Ezt a három kérdést egy, gyakorló pedagógusokból álló fókuszcsoporttal készített interjú segítségével vizsgálom meg. Kutatásom főbb megállapításai: A pedagógusok a tehetséget elsősorban a jó iskolai teljesítmény alapján azonosítják, munkájukban a rendszerszemlélet alig érvényesül és a tehetséggondozásban a nyitottságot, a toleranciát és a szeretetet, valamint a kommunikációs és kapcsolattartási kompetenciákat tartják fontosnak.