A kisgyermekek matematikai nevelésének útjai - Regényi Hajnalka (2019)
A matematika tudományának megismerése a gyermeket már csecsemő korától izgatja, s talán ez az a tudomány terület, melyről a későbbiekben mindenkinek határozott – pozitív vagy negatív töltetű- véleménye van. Az óvodai matematikai nevelés témaköre, annak módszertani és szemléletbeli gazdagsága, s a szakmában való alkalmazása - az elmúlt évtizedektől napjainkig – engem is kutatásra ösztönzött. Kutatásomban, - a kérdőíveztetés módszerét alkalmazva - főként azon két módszertani szemléletet vizsgáltam, melyek az elmúlt néhány évtizedben meghatározták a matematikai nevelést a magyar óvodákban. Kerestem a választ, miszerint milyen módszerekkel lehetne a matematikai tartalmakat már az egészen kicsi gyerekeknek sikeresen, felejthetetlen, pozitív élményként átadni? Kutatásomat, az óvodai munkájukat jelenleg is gyakorló óvodapedagógusok véleményének megismerésére, elemzésére, az idősebb és a fiatalabb óvodapedagógus generációtól kapott válaszok összehasonlítására, valamint a ma is alkalmazott módszerek gyakorlatban való sikerességének vizsgálatára fűztem fel.