Nemes és hazai nyár állományok értékkihozatalának összehasonlítása - Szijjártó István (2019)
Az erdőgazdálkodóknak a gazdaságilag megtérülő célállomány kiválasztása mindig komoly feladat. Nyáras termőhely esetén, a kérdés általában leszűkül a nemesnyár illetve a hazai nyár (általában szürke nyár) célállományokra. Diplomamunkámban Észak-békési nemes és hazai nyár állományok értékét hasonlítottam össze, amik már véghasználatra kerültek. Az értékkihozatal meghatározására hozam-költség modelleket készítettem, és talaj hozadéki értékeket számítottam többféleképpen. Eredményeim alapján az ilyen termőhelyeken, a megfelelő körülmények között jelenleg van létjogosultsága a nemesnyárral való gazdálkodásnak. Ugyanakkor az árszínvonalakban történő változások és az éghajlatváltozás hatása, a jövőben jelentősen befolyásolhatja a gazdálkodás eredményességét.