A Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház szakdolgozói humánerőforrás utánpótlása - Szilágyiné Kádár Irén (2019)
A szakdolgozók utánpótlása nagy kihívást jelent a kórházak részére. A Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Szentesen található, pavilonrendszerű nagyon régi épületekben működik és messze nem a 21. századi körülmények között végzi a betegek ellátását. 30 km-es közelségben találhatók a hódmezővásárhelyi és az orosházi kórházak, amelyek sokkal korszerűbbek, a szegedi klinika is csak 50 km távolságra van. Az utóbbi 4 évben sikerült az összes szakdolgozói létszámot betölteni, 211 szakdolgozó került felvételre. Felmerült a kérdés hogyan sikerült ilyen számú szakdolgozót a kórházhoz vonzani, holott a bér csak a közalkalmazotti bértábla szerinti. A kutatás célja annak a feltárása, hogy az utóbbi 4 évben felvételre került szakdolgozók miért választották munkahelyül a kórházunkat. A kutatás a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház azon szakdolgozóit vizsgálja, akik 2014-2018 között kerültek felvételre, valójában ez a vizsgálat részben az újonnan érkező dolgozók elégedettségi vizsgálat a kórház humánerőforrás politikájának. Kutatási hipotézisek: 1. A kórház vezetés családbarát humánerőforrás politikája vonzó a dolgozók részére, ezért választják munkahelyül a kórházat. 2. Az új dolgozók érkezésében nagy szerepet játszik, hogy kórházunkban garantált a szakmai fejlődés és az igény szerinti továbbtanulás. 3. Kórházunkat az új dolgozók olyan munkahelynek tartják ahol megfelelő számukra a munkahelyi terhelés. Az adatfelvételre egy kvalitatív kutatás keretében került sor melynek munkamódszere leíró statisztikai megközelítésben végzett felmérés. A kutatásban részt vevő személyek megkérdezése zárt kérdéseket tartalmazó önkitöltő kérdőív felhasználásával, teljes anonimitással történt. Mindhárom hipotézis beigazolódott. Az új dolgozók számára vonzó a kórházvezetés humánerőforrás politikája. Családbarát munkahelynek tartják a kórházat. Fontos számukra a jó ajánlás a kórházról, főként a pályakezdők részére. Az új dolgozók érkezésében nagy szerepet játszik, hogy lehetőséget kapnak a szakmai fejlődésre. Ez a kórháztól távol lakó dolgozók részére is nagyon fontos. A dolgozók megfelelőnek tartják a munkahelyi terhelést, ez is vonzó számukra a munkahelyük megválasztásakor. A kutatási eredményeket a jövőben figyelembe kell venni a humánerőforrás politika kialakításánál.