A Fácános-erdő (Vitnyéd 1-7 erdőtagok) erdőtörténete és erdőművelési viszonyai - Szita Kristóf (2019)
Munkámban egy lakóhelyemhez közeli erdőtömböt vizsgáltam, melynek be kívánom mutatni múltját és jelenét, valamint javaslatokat teszek annak jövőbeni erdőművelési és üzemtervezési hasznosítására. Az erdő múltjának megismeréséhez erdő- és tájtörténeti kutatásokat végeztem. A jelenkor erdőképét termőhelyi jellemzéssel, valamint faállományszerkezeti és vegetációökológiai kutatásokkal igazoltam. Erdőtömböm az 1800-as évek második felében alakult ki a Győr-Moson-Sopron megyei úgynevezett „Nagyerdő” feldarabolódásával. A termőhelyi jellemzés, az üzemtervi adatok és a terepi felvételezések eredményeiből megállapítást nyert cseres-tölgyesek, keményfás ligeterdők és a tájhasználat eredményeként létrejött erdők változatos vegetációk egymásmellettiségét igazolják a területen. A faállományszerkezeti- és vegetációökológiai vizsgálataim eredményeiből messzemenő következtetéseket vontam le a faállománytípusok állékonyságára vonatkozóan. A terepi bejárások egyértelműsítették számomra, hogy a táji erdőművelést meghatározó cseri talajok nagy kihívást jelentenek a gazdálkodóknak. Dolgozatomban erdőművelési szempontból kiemelt szerepet kapnak az erdőre vonatkoztatott természetes, illetve mesterséges felújítási módok. Mind az erdőművelési, mind az üzemtervezési javaslataim során előtérbe helyeztem napjaink erdőstratégiájának meghatározó szempontjait, a biológiai sokféleség védelmét, a fenntartható erdőgazdálkodást és a klímaváltozás hatásainak csökkentését. Kutatásaim során megállapítást nyert a területen található kocsányos tölgy jövőbeni megkérdőjelezhető szerepe, valamint a tájhasználat eredményeként létrejött erdőtársulások fafajcserés célállomány-módosítása. Továbbá üzemtervezési szempontból az átmeneti- és örökerdő üzemmódok létjogosultságának kérdését vetettem fel a területen.