A zene ereje - Szexuálisan bántalmazott gyermekek gyógyítása zenével - Tóth Brigitta Aranka (2019)
Dolgozatomban a szexuális gyermekbántalmazás és a zene hatásmechanizmusának vizsgálatát helyeztem főként a középpontba. Ezáltal szerettem volna bebizonyítani, hogy a zene erejével egy ilyen lelki trauma elszenvedése is enyhíthető, vagy gyógyítható. Ehhez a gyermekbántalmazás általános fogalmait, válfajait, és ennek társadalmi megítélését is tanulmányoztam. A szexuális gyermekbántalmazás témakörén belül fogalmakat, statisztikákat, és ennek káros hatásait mutattam be, annak érdekében, hogy a későbbiekben a zene pozitív hatását ki tudjam vetíteni konkrét tényezőkre. Egy konkrét esetet bemutatva szerettem volna feltevésem megalapozottságát bizonyítani, amely egy olyan gyermek történetét foglalja össze, aki családon belüli szexuális abúzus áldozata lett, és mindezt a hangszeren való játék tevékenységével tudta feldolgozni. A zenei egységet dolgozatomban két részre osztottam. Az egyikben a zenehallgatás, és a zenélés pozitív hatásait fejtegettem, és kitértem a katarzis érzését kiváltó fiziológiai folyamatokra is. A zeneterápiát illetően általános értelemben, történelmének bemutatásával, valamint az óvodában való alkalmazhatóságával igyekeztem bebizonyítani, hogy ez egy igen sokoldalú, mindenütt alkalmazható és természetes gyógymód. Dolgozatomban leírtak alapján egyértelműen azt a választ adhatom, hogy a lelki traumák (pl. egy szexuális gyermek bántalmazás esetén) teljes mértékben gyógyíthatóak a zene erejével, sőt, ezáltal a probléma hosszú távú következményeket is meg lehet előzni. Habár a zene különböző formában való megnyilvánulása, és a dallamok még nem önállóan is elismert ,,gyógyszerek" a társadalom számára, bízom benne, hogy ez a többségi vélemény változni fog, ugyanis a zene az egyik legtermészetesebb, mellékhatásoktól mentes gyógyszer, amely mindenki számára hozzáférhető.