A Start(up)tól „vezető út” a célig, avagy a leadership modell átalakulásának vizsgálata egy startupként indult és befutott légitársaság szemszögén keresztül - Vasas Adrienn (2019)
Kutatásom célkitűzése, hogy megvizsgáljam, miként alakul át a vezetői stílus egy olyan légitársaság esetén, ami startupként indul és rövid időn belül sikeres nagyvállalattá növi ki magát. A full range leadership modell transzformációs leadership magatartása kezdve a startup alapítástól a nagyvállalati státuszig is hatásos, viszont egy jó felsővezetőnek az átalakító leadership mellett szüksége van az üzletkötő leadership elemeire is. Egy jó vezető karizmatikus személy, példaképet mutat az alkalmazottaknak és így irányítja őket. Bár a startup vezetők jövő orientáltak, határozottak és megvan bennünk a csapat alkotó képesség, kommunikációs készségüket tekintve van még hova fejlődniük. Az alkalmazottak igénylik a szervezettséget és a szabályokat, de azon kollégák, akik a vállalat alapításától, vagy korai fázisától jelen vannak és megtapasztalták a kezdeti nehézségeket is, az elvárasaik jóval alacsonyabban fekszenek, mint azon társaiknak, akik egy jól működő nagyvállalatba csöppentek bele.