Vezetői tevékenység-személyiség és a szakma jellemzői - Fehér Eszter (2019)
Diplomamunkámban a vezetői tevékenységek elméleteit ismertettem, a vezetési stílusokra, szerepekre, funkciókra tértem ki, a vezetői szerepek és a személyiségjegyek közti összefüggéseket vizsgáltam, mélyinterjú készítésével, elemzéssel támasztottam alá. Világossá vált, hogy vezetői sikert nagyban befolyásolják értelmi képességeik, viszont legfőképp az érzelmi intelligencia szintje teszi függővé. Goleman szerint azok a vezetők, akik magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, a helyzetnek megfelelően képesek különböző vezetési stílusokat felvenni. Az érzelmi kompetenciájuk fejlesztéséhez meg kell határoznia, ki ő, mi akar lenni, hogy juthat el oda, kihez fordulhat segítségért. Az önismereten kívül nagyon fontos a visszacsatolás, hogy mások hogy látják. A vezetői hatékonyság alapja az emberek befolyásolása a közös cél érdekében. A vezető érzelmi intelligenciaszintjének fejlettsége határozza meg, milyen módon, milyen eszközökkel, milyen technikákat alkalmazva próbálja meg elérni a kívánt eredményt. Az ember viselkedését a szükségletek kielégítése motiválja. A beosztottak viselkedésének hatékony befolyásolása akkor lehetséges, ha a vezető képes a beosztottak szükségleteit kielégíteni. Ők a szervezetek mozgatórugói, nélkülük nem valósulhat meg a működés. Ezért meg kell becsülni őket, segíteni, támogatni, motiválni, egyéni érdekeik szem előtt tartásával, szükségleteik kielégítéseire való törekvéssel. Fontos az ideális munkahelyi légkör megteremtése, kapcsolatok összehangolása, olyan körülmények teremtése, ahol jól érzi magát.