A projektmódszer elmélete és gyakorlata az óvodában-Kezünk alatt születik a könyv - Usztin Andrea (2019)
A projektpedagógia visszafogja a tananyagközpontú oktatást, helyette a tanulásszervezés folyamán figyelembe veszi az életkori és képességbeli sajátosságokat. A tapasztalatszerzés és a gyerekek aktivitása mindennél fontosabb, figyelembe véve a csoport tagjainak szükségleteit, érdeklődési körét, előzetes tudását, kíváncsiságát, ennek megfelelően differenciál, illetve integrál. A nevelésfilozófiája a folyamatra helyezi a hangsúlyt, nem a kimenetre, sajátos nevelésfilozófiai, nevelésszociológiai, ismeretelméleti és neveléselméleti hátteret biztosít a gyakorlathoz. Dolgozatom ennek a módszernek a bemutatásáról szól, először a történelmi vonatkozásokat vizsgálva, majd a jelenlegi gyakorlatot bemutatva saját fiktív projekt elemzésén keresztül. A szakirodalmak vonatkozásában a magyar szerzők közül Hegedűs Gábor Imre, Hortobágyi Katalin, Pálfi Sándor írásait tekintem alapul, melyeket kiegészítem az óvodai tevékenységi területeknek megfelelő irodalmakkal. Hegedűs Gábor A Projektpedagógia történetének logikai összefüggései (2012) című könyve olyannyira alapos és részletes, hogy dolgozatom történeti részét az ő és munkatársai széleskörű kutatásaira alapozom.