AZ AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVARRAL KÜZDŐ GYERMEKEK KORAI FEJLESZTÉSÉNEK JELENTŐSÉGE - Kozma Barbara (2019)
Szakdolgozatom címe "Az autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekek korai fejlesztésének jelentősége". A témát legfőképp személyes vonatkozásból választottam. Szakdolgozatom első felében tisztázom magát az autizmus fogalmát, valamint az autizmus spektrum zavarhoz kapcsolódó főbb fogalmakat. Megemlítem benne továbbá a szegregációt, az integrációt, az inklúziót valamint a korai fejlesztés témakörét. A második felében esettanulmányt készítettem egy autizmussal elő kisfiúról, aki rendszeresen vesz részt korai fejlesztésben. A korai fejlesztés hatására jelentős változáson ment keresztül, emiatt választottam ezt a témát. A szakirodalmi részhez számos könyvet, internetes cikket, folyóiratot és tudományos kiadványt használtam fel. Az esettanulmányt a kisfiú édesanyjával valamint fejlesztőpedagógusával készített interjúk valamint pedagógiai és pszichológiai jellemzések alapján készítettem el.