"Kerek egy esztendő"-Énekes népszokások és hagyományok - Hirni Orsolya (2019)
Szakdolgozatom első részében egy falu történeti áttekintésével és néphagyományainak bemutatásával foglalkoztam. Találkozhattunk a néphagyományoknak, a vaszari emberek életére gyakorolt hatásaival. Többnyire azokat a néphagyományokat, népszokásokat, jeles napokat ismertettem, melyek leginkább beilleszthetők az óvodai nevelőmunkába. A további fejezetekben azt vizsgáltam, hogy a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő néphagyományok, népszokások hogyan épülnek be az óvodai nevelőmunkába, miként hasznosíthatok a gyakorlatban. Egy győri óvoda néphagyomány őrző tevékenységének bemutatására vállalkoztam, kiemelt figyelemmel a népi játékok zenei világára, a szép és örök értékek átadására. Többször is ellátogattam az óvodába, ahol megfigyelhettem a naptári évhez, az évszakok változásához, a természet örök körforgásához kötődő ünnepek, jeles napok rendszeres és tudatos beépítését a nevelés folyamatába. A szakirodalom feldolgozása, az óvodában gyűjtött tapasztalatok és az óvodapedagógusokkal folytatott beszélgetések során, sok értékes információval lettem gazdagabb, melyek megerősítettek abban, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a néphagyományok, népszokások átörökítésére, és a gyermekek zenei nevelésére.