Környezettudatos szemléletmód kialakítása a gyermeknevelés során - Szabóné Török Anett (2019)
A gyermeknevelés első és legfontosabb színtere a család, és az az élő és élettelen környezet, amely körülveszi a családot. A gyermekek elméje az első 5-6 évben fejlődik a legdinamikusabban, ekkor a legbefogadóbbak, legtanulékonyabbak. Vagyis szülőként, nagyszülőként, óvodapedagógusként vagy egyéb szerepben lehetőségünk nyílik valami mélyrehatót, meghatározót adni a gyermekek számára ebben az időben, amit magukkal vihetnek az életük során útravalóként. Ezt a lehetőséget pedig mindenkinek meg kellene ragadnia, hiszen később soha nem fog visszatérni. Tervem a témában útmutatást adni mindazoknak, akik szeretnének a gyermekkel, gyermekekkel barkácsolni, ügyeskedni minimális anyagi ráfordítással vagy anélkül. Bensőséges, harmonikus, olykor nyugodt perceket lopni a szürke hétköznapokba vagy egyszerűen megoldást keresnek arra, miként fejleszthetnék tudatosan, otthoni körülmények között a gyermek, gyermekek képességeit, tudását könnyedén világos és érthető instrukciók segítségével s mindezt a környezeti nevelés szándékával. Szeretnék környezetbarát és könnyen követhető, elérhető célokat, ötleteket adni, megmutatva ezzel, hogy a „nagy szavak”, bonyolultnak tűnő kifejezések, mint „fenntarthatóság” kis odafigyeléssel, némi idő és energiaráfordítással mindenki számára világos és elérhető legyen, még a legkisebbek számára is. A dolgozatot négy fő témára tagoltam, a hulladékra, a növényekre, az állatokra és zöld jeles napokra. A témákat elméletileg is vizsgáltam, erről szakirodalmi összefoglalót is készítettem, majd gyakorlati témakidolgozást terveztem.