Az óvodáskorú gyermekek természeti környezetéhez való viszonya. - Szigeti-Schreiner Ildikó (2019)
Szakdolgozatom témájaként az óvodáskorú gyermekek természeti környezetéhez való viszonyának vizsgálatát választottam. Azért döntöttem ezen téma mellett, mert úgy látom, hogy a gyermekek egyre kevesebb időt töltenek a szabad levegőn, a természetben. Kutatásomban kérdőíves felmérést végeztem az óvodába járó gyermekek szüleinek körében valamint interjút készítettem a kőszegi Központ Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény óvodapedagógusaival. Felmérésemből kiderült, hogy a megkérdezett szülők többsége fontosnak tartja a szabad levegőn tartózkodást és ezért tesznek is, sétálnak, kirándulnak, veteményeznek. Sajnos akadt olyan válaszadó is, aki nem látja ennek szükségét, így az óvodai levegőn tartózkodáson kívül gyermeke kevés időt tölt a szabadban. Az óvodapedagógusok véleménye és tapasztalata szerint egyre inkább az infokommunikációs eszközök kerültnek előtérben, a gyermekek kevesebbet vannak a szabadban. Természetesen ez nem minden családra igaz, de sajnálatos dolog, hogy sok szülő az óvónőktől várja el hogy gyermekét megismertesse a természet kincseivel. Véleményem szerint, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a környezet és a gyermekek viszonyára és ebben a szülőké elsősorban a felelősség, az óvónők csak segítőtársak