MAGYARORSZÁGI NÉMET NEMZETISÉGI ÉS NÉMETORSZÁGI ÓVODAI PROGRAMOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA - Pados Gabriella (2019)
Az alábbi dolgozat a magyarországi német nemzetiségi és a németországi óvodai programok és azok gyakorlati alkalmazásának összehasonlítását hivatott elemezni és körüljárni. Ez volt szakdolgozatom alapgondolata. Mindkét országból két-két óvodát választottam ki példaként, melyeknek az óvodai programját elemezve igyekeztem a konklúziót levonni. Szerettem volna először képet kapni a kétnyelvű nevelés fontosságáról, hiszen ez a nemzetiségi óvodákban kiemelt jelentőségű, de ehhez először a kétnyelvűség fogalmát próbáltam tisztázni. Igyekeztem bemutatni óvodapedagógiai munkám során magyarországi valamint Németországban óvodapedagógusként szerzett tapasztalataimat. Mivel Magyarországon még nem dolgoztam német nemzetiségi óvodapedagógusként, ezért a dolgozatom összehasonlító elemzéséhez a környező települések, nevezetesen Herend és Bánd német nemzetiségi óvodáinak intézményvezetőivel készítettem interjút. A kérdéseim feltevésénél a nemzetiségi nevelés gyakorlati megvalósítására helyeztem a hangsúlyt. Ezen interjúk alapján képet kaptam a német nemzetiségi óvodákban történő nyelvfejlesztésről és annak gyakorlatba való átültetéséről. Németországi munkám során pedig rengeteg tapasztalatot szereztem. Belülről láttam a német nevelési és oktatási rendszert. Így végül képet kaptam az magyarországi és a németországi helyzetről, az óvodai programok lényeges elemeiről, különbségeikről s hasonlóságaikról.