Szlovák gyermekek beintegrálása a magyar bölcsődékbe - Erdős Edina (2019)
Szakdolgozatom témájául a Kárpát- medence kultúrális kérdéseit választottam. Mosonmagyaróváron élek születésem óta, így kézenfekvőnek tűnt, hogy leszűkítsem a témát és a lakhelyemhez közeli kis községben, Rajkán végezzem kutatásomat. Rajka egy határmenti település, a szlovák és az osztrák határhoz is egyaránt közel. Az alacsonyabb ingatlanárak miatt sok szlovák nemzetiségű család választotta Rajkát otthonául. Csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatóként számomra a 0-3 éves korosztály bölcsődei beilleszkedése, mindennapjai vetnek fel kérdéseket. Mennyire nehezíti meg a gyermekek bölcsődei beszoktatását az idegen nyelvű környezet? Mekkora nehézséget okoznak a nyelvi hiányosságok? Hogyan képzelik el a szülők gyermekük további oktatását és munkába állását? Mit tud tenni egy kisgyermeknevelő, ha külföldi gyermek érkezik a csoportjába? Szakdolgozatomban többek között ezekre a kérdésekre keresem a választ!