Kétnyelvűség, magyar gyerekek Németországban - Németh Réka Mária (2019)
Kétnyelvűség, magyar gyerekek Németországban című szakdolgozatomban egy esettanulmányt írtam le. Ez az esettanulmány egy testvérpárról szól, akik óvodás korúak és egy éve élnek Németországban. Kutatásom célja az volt, hogy megtudjam, hogy a gyermekek elsajátították-e már a számukra új nyelvet a németet? Valamint az, hogy kiderítsem, hogy ha a gyermekek elsajátították az új nyelvet, az kifejtett-e valamilyen negatív hatást az anyanyelvi ismereteikre? Továbbá, hogy melyik nyelvet részesítik előnyben a gyermekek. A kérdéseimre válaszokat interjú és megfigyelések alapján kaptam. Megfigyeltem a két gyermek beszédét Németországi otthonukban, az óvodában, német környezetben, itthon Magyarországon. A megfigyeléseim alapján pedig, a gyermekek szüleikkel inkább anyanyelvükön kezdenek kommunikációba, viszont német környezetben már mind a ketten használják a német nyelvet. Az idősebb gyermek már jól elsajátította a nyelvet, a kisebb testvér pedig még csak néhány német szót, rövid mondatot használ. Az édesanya odafigyelésének és annak köszönhetően, hogy rengeteget foglalkozik gyermekei nyelvének művelésével, a gyermekek anyanyelvüket is szépen használják és fejlesztik. Tehát a gyermekek életébe újonnan belépett nyelv-a német- nem volt negatív hatással az anyanyelvi ismereteikre.