A MÉDIAMŰVELTSÉG ALAPOZÁSA ÉS A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI KISGYERMEKKORBAN BERG JUDIT LENGEMESÉK CÍMŰ MŰVEI ALAPJÁN - Élő Dorottya (2019)
Berg Judit kortárs gyerekirodalmi írónő négy kötetes, évszakok köré szerveződő meseregény-sorozata és az ezekből készült rajzfilmek, illetve két egész estés mozifilm többszempontú elemzése áll a dolgozat középpontjában. A művek az óvodás és a kisiskolás korosztályt célozzák meg, és gyermekközpontúságukkal, lélektani mélységükkel és dramaturgiai eszközeikkel meg is felelnek a célközönség életkori sajátosságainak. A művek komplexitásukkal, művészi igényességükkel és sokrétű mondanivalójukkal nagyszerű eszközként szolgálhatnak a kisgyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak a literáció, a médiaműveltség, az esztétikai nevelés megalapozásában, de a személyiségfejlesztésben is segítség lehet a vizuális, a nyelvi, a mozgóképkultúrás, a környezeti, az erkölcsi és az esztétikai nevelésen keresztül.