A pedagógiai asszisztens munkája az óvodában - Végh Tiborné (2019)
Szakdolgozatomban a pedagógiai asszisztensi munkát szeretném bemutatni az óvodában.2013.szeptember 1-től lehet az óvodákban, pedagógiai asszisztenseket alkalmazni. Három csoportonként egy asszisztens foglalkoztatható, ez az óvodában egészen új munkakör lett. A dolgozatom elméleti részében az első óvoda alapítás kezdetétől, napjainkig megfigyelhető változásokat tekintem át. Dolgozatom második részében a pedagógiai asszisztensi munkakör bemutatását fejtem ki, saját tapasztalataim leírásával. Célom annak felmérése volt, a pedagógiai asszisztenseknek sikerült-e beilleszkedni az óvoda munkarendszerébe. A kutatás eredménye alapján úgy gondolom, hogy kialakult mely területeken tudják legjobban segíteni az óvodában folyó nevelőmunkát. Az a pedagógiai asszisztens aki elfogadja a csoport szokás- és szabályrendszerét, segít a mindennapokban, az óvónő keze alá dolgozik, ha befogadják az óvodapedagógus legfőbb támasza lehet. Az óvodapedagógusok válaszaiból kiderült, hogy a legnagyobb segítség az lenne, ha az óvónő párja hiányzik , délután az asszisztens altathatna. A pedagógiai asszisztensek döntő többsége elvállalná, alkalmasnak érezné magát a feladatra. Ezt azonban a törvényi szabályozás nem engedi.