Projekt módszer Gyertek haza, ludaim! projekt bemutatása - Soós Júlia (2019)
A szakdolgozatomban bemutattam a projekt módszert, mint egy tanulási elméletet. Úgy gondolom, hogy a projekt módszer az óvodás korú gyermekek ismeretbővítésének egyik leghatékonyabb formája. A projekt végtelen és egyben egyedi is, a problémák nem absztrakt síkon, hanem a konkrétság gazdagságában jelennek meg. A projekt minden esetben egy probléma vagy egy feladat köré épül fel. A gyermekek számára a játékba integrálva szereznek új információkat, ismereteket. A gyermekek a problémát vagy a feladatot a saját életkoruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelően oldják meg. Terveztem magam is foglalkozásokat ezen tanulási elmélet mentén, melyet a dolgozatban be is mutattam. A projektem középpontjában a liba állt, melynek címe Gyertek haza, ludaim! A projekt sajnos csak elméletként maradt meg, mivel dolgozom, nem volt lehetőségem kivitelezni is, de amikor óvodapedagógusként dolgozom majd, mindenképp sort szeretnék rá keríteni. A foglalkozásokat úgy terveztem, hogy a gyermekek a lehető legtöbb módon és a legszemléletesebben találkozzanak, ismerkedjenek meg a libával. Fontosnak tartom a természet és állat szeretet és védelem kialakítását is a gyermekekben, illetve a közösségformálást.