Tanulók tanulási technikáinak, módszereinek segítése, módszertani fejlesztése - Vörös Diána (2019)
Napjainkban egyre nagyobb és fontosabb szerepet kap az oktatásban a tanulási módszerek elsajátítása, alkalmazása. A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően mind a pedagógusoknak, mind pedig a diákoknak alkalmazkodniuk kell egy új rendszerhez, információ áramláshoz, megváltozott nézetekhez. Mindezek összesége szinte magával vonzza a változást, mely alól természetesen az oktatás sem lehet kivétel. Ebből következik, hogy minden ami könnyíti a diákok és tanárok munkáját, azt érdemes kihasználni, igénybe venni. Itt kaphat nagy szerepet a tanulásmódszertan, tanulási technikák. Mit is adhat a tanulásmódszertan? Megkönnyíti a tanulást, rendszerességet visz a napi feladatok elvégzésébe, könnyedén elfogadhatóvá teszi a szabályok, elvárások betartását, elfogadását. Hogy is képes erre mind egyszerre? Egy jó módszer személyre szabott, kitapasztalt, letesztelt, meggyorsítja a tanulást, ezáltal javul a teljesítmény, növeli az önbizalmat, önfegyelemre tanít. Diplomamunkám keretén belül felméréséket készítettem két iskolában, különböző korú diákok között tanulási szokásaikról. Egyöntetűen megállapítható volt, hogy a tanulást segítő technikák nagy részét nem ismerték, vagy ha igen, nem alkalmazták rendszeresen. Több hetes foglalkozások alkalmával megtanulták ezeket a módszereket, eredményeik javultak, megváltozott a tanuláshoz való hozzáállásuk, és nőtt az önbizalmuk, magabiztosabbak lettek. Vizsgálataim alapján elmondható, hogy kivétel nélkül minden diák számára hasznos volt ez a „továbbképzés” , és roppant hasznos lenne, ha minden általános iskolában képzés keretein belül sajátíthatnák el ezeket a technikákat, megkönnyítve ezzel saját és pedagógusaik iskolai életét.