A magyar rajzfilm eszmei mondanivalója, művészeti szemlélete és nevelő hatása - Balogh Beatrix Éva (2019)
Szakdolgozatomban a magyar rajzfilmek eszmei, művészi mondanivalóját és nevelő, képességfejlesztő hatásait vizsgáltam. A magyar rajzfilm születésétől, tehát az 1950-es évektől a 1980-as évekkel bezárólag. Rövid művészettörténeti felsorolásomban megvizsgáltam, hogy a rajz, mint művészi ábrázolás, képes értéket közvetíteni a befogadó számára,és kutatásaimmal bizonyítani kívántam a művészet fejlesztő hatását. A rajzfilmeket alkotónként vettem górcső alá, és az animációkban a művészi kifejező eszközöket kerestem. Egy festőművész tanár interjúját is hozzáadva kutatásomhoz kaptam válaszokat, melyeket összegzésemben rögzítettem.