Környezeti teljesítményértékelő rendszer bevezetésének vizsgálata - Umführer Tibor (2015)
Hazánkban a vállalati környezetvédelem kialakításának elterjedt eszköze a szabványosított ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer. A rendszer kiépítése segíti a vállalatot a környezettudatos működésben. A rendszer hatékonyságának megállapításához a környezeti teljesítményértékelés nyújthat segítséget. Dolgozatomban a környezetmenedzsment rendszerek áttekintő ismertetése, és a környezeti teljesítményértékelés módszereinek bemutatása után egy környezetirányítási rendszert működtető cégnél vizsgáltam a környezeti teljesítményértékelés bevezetésének lehetőségeit és hasznosságát. A vizsgálat során megállapítottam, hogy egy körültekintően működtetett és dokumentált környezetirányítási rendszer megfelelő alapot szolgáltat a mérőszám alapú ISO 14031 szerinti környezeti teljesítményértékelés bevezetéséhez. A mérőszám-rendszer kialakításához 7 kategóriában 21 mérőszámot határoztam meg. Ennek során figyelembe vettem az EMAS elvárásait is a mutatószámokkal szemben, így rámutatva a környezetirányítási rendszer fejleszthetőségére az EMAS irányába a környezeti teljesítményértékelés segítségével. Valamint javaslatot tettem a rendszer további felhasználási lehetőségeire.