A mesék lélektani hatásai gyermekkorban - Horváth-Szabó Katalin (2019)
A dolgozat a mesék lélekre gyakorolt hatásait vizsgálja gyermekkorban. Milyen hatással vannak az emberi kapcsolatok alakítására, a kisgyerekek fejlődésére, mind érzelmi, mint értelmi szempontból. Mennyire fontos szerepe van már csecsemőkortól kezdve. Egészen magzati korra vezettem vissza gondolatmenetemet ezzel kapcsolatban, ami által visszaigazolást kaptam ezekről az egymással összefüggő folyamatokról. Ezeket a hatásokat támasztottam alá kutatásommal is, melyet három korcsoportban vizsgáltam 2-5 éves gyerekek körében. A kutatás két részből tevődik össze egy kérdőívből, és interjúból. A kérdőív, a szülők saját gyermekkori, mesékkel kapcsolatos élményeire keresi a választ, illetve, hogy ezt hogyan örökítik át saját gyermekeiknél. Szembe állítom a tévében nézett meséket, az olvasottal, és azok hatásait vizsgálom, ami az interjú témáját is tartalmazza. Ezek után arra a megállapításra jutottam, hogy a mesék nyújtotta élmények nagyon fontosak a gyerekek belső fejlődése számára. Nagyon nagy tehát a szülő és pedagógus felelőssége. A mesék gyógyítják a testet és a lelket egyaránt.