Néphagyományok az óvodában - Szitás Bernadett (2019)
A szakdolgozatom célja az volt, hogy bemutassam a Szigetközben megtalálható néphagyományokat, népszokásokat az évszakok tükrében. Továbbá foglalkozom a magyar folklórral. Fontos, hogy ezekkel a néphagyományokkal már óvodás korban találkozzanak a gyermekek. Kifejtem, hogy a hagyományőrzésnek milyen fontos szerepe van az óvodai életben. A hagyományoknak, szokásoknak az a célja, hogy a gyerekek megismerjék, megtapasztalják a jeles napokhoz, ünnepekhez tartozó népszokásokat. A szakdolgozatom gyakorlati részében képet kapjak arról, hogy egy néphagyományőrző óvodába járó gyermek szüleinek milyen a viszonya a néphagyományőrzéssel. Továbbá olyan néphagyományokat mutatok be, amelyeket meg lehet valósítani az óvodában és ezeknek mi a folyamata, hogyan zajlanak, hogy készülnek az egyes eseményekre. A néphagyományőrzésnek a végcélja, hogy az óvodában felnövekvő gyermekek megőrizzék és ők is majd tovább örökítsék az utókornak ezeket a kincseket.